100 år med historie, bevart for de neste 100

Fløirestauranten ble bygget som et landemerke. Det skulle være et Soria Moria på toppen av fjellet som alle kunne se. I flere generasjoner har det vært et magisk sted, fylt med mange gode minner og store øyeblikk. 

100 år med historie har satt sine preg på bygget, og med tiden kom forfallet. Da vi startet renoveringen av restauranthuset, hadde vi lyst til å vekke til live Fløirestauranten til det den en gang var, og gi Bergen tilbake sin storstue. 

«Når en vet hvem som har tegnet dette bygget, og hva det betyr for bergenserne, blir en ydmyk»
– Arkitekt Paal Kahrs 

Store deler av renoveringen har handlet om å ta vare på det opprinnelige, og bygge videre på dette. Det har vært fokus på gjenbruk, bærekraftige løsninger, lokale håndverkere og solide materialer.

For hit skal man komme og oppleve et 100 år gammelt bygg, som er renovert som om det alltid har vært slik. 

«Vi lager ikke ting som går ut på dato»
- Vill Opp, leverandør av Kubbegulv

 

Fløirestauranten trenger materialer som kan leve med bygget over lengre tid. Kubbegulvet kan pusses og oljes i mange år før det må byttes. Det er laget av kapp fra takstoler som ellers hadde gått til spille. 

«Jeg gikk selv ut i skogen og hentet vintereik. Sagde, tørket og produserte. Og jeg vet akkurat hvor alle trærne har stått»
-  Aleksander Fauske, møbelsnekker og leverandør av bord og bordplater

Bordene i ToppFløyen og i Schou er produsert av vintereik fra Tysnes. I Fløirestauranten møter natur kultur. Ikke bare på tallerkenen, men også i møblene som er kortreiste og ekte produkt fra Vestlandet. 

«I arbeidet med å restaurere møblene var det viktig å bringe dem tilbake i original stand, slik at de kan vare i ytterligere 100 år»
- Christopher Severin Knag, restaurerer av Knag-møbler

Som barnebarnet til Knag, synes jeg det er stas at møblene blir restaurert og tatt vare på. Slik at nye generasjoner kan få øynene opp for håndverket.